Google registreert locatie van alle Android gebruikers

Google registreert locatie van alle Android gebruikers

woensdag 22 november 2017 | 09:36 CET | Nieuws

Onderzoekers hebben ontdekt dat Google op nagenoeg alle Android apparaten de locatiegegevens van gebruikers verzamelt, zelfs als er geen (mobiele) dataverbinding actief is en wanneer de locatie services op het toestel zijn uitgeschakeld. In het geval dat de locatie services door de gebruiker zijn uitgeschakeld, blijkt Google de locatie van gebruikers vast te stellen op basis van het mobiele netwerk.

De locatie verzameling blijkt begin dit jaar gestart te zijn. De locatie verzameling is doorgevoerd in een systeem-app die begin dit jaar is bijgewerkt. Deze systeem-app is aanwezig op alle Android smartphones en is ook op toestellen die draaien op oudere Android versies bijgewerkt. Daardoor kan Google de locatie gegevens van nagenoeg alle gebruikers van Android toestellen verzamelen. In een verklaring stelt Google dat de locatiegegevens worden verzameld om gebruikers bepaalde locatie-afhankelijke push-meldingen te kunnen sturen.

Geen controle over locatie verzameling

Gebruikers blijken de locatie verzameling zelf niet uit te kunnen zetten. De locatie verzameling gaat namelijk zelfs door op het moment dat de locatie services, zoals de GPS ontvanger van het toestel, wordt uitgeschakeld. Google blijkt in dat geval op basis van een driehoeksmeting of ‘triangulatie’ aan de hand van antennes in het mobiele netwerk bij benadering de locatie van de gebruiker te bepalen en te registreren.

Na de ontdekking heeft Google bekend gemaakt de locatie verzameling te gaan aanpassen en enkel nog locatiegegevens te zullen verzamelen als gebruikers de ‘locatie services’ heeft aanstaan. Tot op heden hebben gebruikers niet de mogelijkheid om de verzameling van locatiegegevens door Google zelf uit te schakelen.

Bron: telecompaper.