5G in 2020 beschikbaar?

EZ verwacht dat 5G in 2020 beschikbaar is

 

Nederland zal niet speciaal een ‘5G-stad’ krijgen, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Europese Commissie heeft een pakket met voorstellen voor de Digital Single Market (DSM) met de ontwikkeling van 5G als speerpunt. Een van de ambities in het 5G Action Plan is dat elk Europees land in 2020 minstens een ‘5G-stad’ heeft, met live netwerken. Brussel wil het pakket volgend jaar uitonderhandelen.

De Nederlandse overheid heeft geen plannen om een stad uit te kiezen, meldt een woordvoerder desgevraagd. In 2019 wordt volgens de planning de 700 MHz-band geveild, waarin de industrie zegt 5G te willen toepassen. EZ verwacht dat die vergunningen in januari 2020 beschikbaar zijn en dat marktpartijen snel beginnen aan de uitrol, net als in 2013 met de 800 MHz-vergunningen gebeurde.

In de loop van 2020 kunnen dan al verschillende Nederlandse steden dekking hebben met 700 MHz. “We denken dat het daarom niet nodig is één stad bijzonder te behandelen. Marktpartijen hebben genoeg prikkels om zelf aan de slag te gaan door heel Nederland”.

Op kleinere schaal wordt er in Nederland al getest met nieuwe technologie. Een voorbeeld is 5Groningen. EZ werkt samen met lokale overheden en bedrijfsleven in de testomgeving in het buitengebied van de provincie. Overigens wordt daar ook getest met andere technologie, zoals machine-to-machine communicatie over 4G of LPWAN.

Ook de gemeente Amsterdam heeft de ambitie uitgesproken dat 5G beschikbaar wordt. Chief Technology Officer van de stad, Ger Baron, meldde dat begin dit jaar op MWC Barcelona, zonder dat er al concrete plannen konden worden gemeld.